Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

Question

Question

Valdkond: muu
Subject: Kvartali Zara trepp

Tere,

Kvartali nurgas olev trepp (hetkel rõivastehiiu "Zara" poolt kasutatud) häirib väga palju inimeste liikumist. Ma mõistan, et Kvartal tahab, et inimesed läheksid Kvartalisse - kasutades sellist tüüpi disaini. Kuid Riia tänaval ei ole vaid autodel vaja kuhugi minna. Jalakäijatel ja ratturitel on ka kuhugi vaja jõuda.

Kas see trepp jääbki sinna keset inimeste liikumist?

Esitaja: J. H.
Esitatud: 02.03.2019

Vastus

Tere!

Kvartali hoone lahendus leiti arhitektuurikonkursi käigus. Võistluse üheks eesmärgiks oli, et hoone ümber tekiks kergliiklejate jaoks oluliselt parem ja võimalikult paljudele kasutajagruppidele sobiv tänavaruum. Seetõttu lahendati hoonet ümbritsev tänav reljeefi järgivalt, kaotades ära varasemad terrassid, millel ratastel (ilma treppe kasutamata) liikuda ei olnud võimalik. Reljeefi järgiv tänav eeldab aga, et hoone erinevatele korrustele pääs tuleb lahendada treppidega, kuna tänava kõrgus pole enam läbivalt sama, mis hoone põranda kõrgus.

Tänava kogulaius võimaldab siiski treppidest kenasti mööda pääseda. Tõsi, mõningase kitsikuse on tekitanud bussipeatuse kõrvale paigaldatud pingid. Kuna tegemist on väga suure väljumiste arvuga peatusega, ei piisa istumisvõimaluste pakkumiseks ainult ootekodades olevatest pinkidest.

Nimetatud treppi ei ole keskusel ilmselt kavas likvideerida, kuna kaldteega lahendus võtaks omakorda väga palju ruumi. Bussipeatuse paviljoni ja pinkide ees ning taga on piisavalt ruumi nii jalgratturitele kui jalakäijatele.

Lugupidamisega

Vastaja: Anna-Liisa Unt
arhitektuuri ja ehituse osakond
arhitektuuri- ja linnakujundusteenistus
arhitekt

Mart Lukason
linnamajanduse osakond
haljastus- ja puhastusteenistus
linnapuhastuse peaspetsialist
[email protected]
Vastatud: 04.03.2019