Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

Question

Question

Valdkond: linnaplaneerimine
Subject: Sõpruse sild, Tähe Teguri ristmik

Tere,

Kuuldavasti oli Sõpruse silla projekteerimise ajal 70-ndatel planeeritud läbimurre läbi Karlova, seda siiski kunagi ei tulnud. Hetkel on sild kasutusel olnud 38 aastat ning pooliku lahendusena algusest saadik suunatakse kogu sillalt tulev liiklusvoog Karlova kitsastesse ja vaiksetesse tänavatesse. Ka sillale suunduv liiklusvoog tuleb suures osas läbi Karlova.

Esimene küsimus oleks - kas linnal on olemas plaan Sõpruse sillalt tuleva liiklusvoo paremaks lahendamiseks? - näiteks Turu tänava ja Ropka tee kaudu Aardla tänavasse suunamiseks? (Kuhu enamik autosid sillalt tulles suundub).
Eeldaks, et enne kui hakatakse ehitama uusi sildasid (Ropka sild) või uusi 4realisi magistraale (sadamaraudtee koridor)- lahendatakse vanad probleemid ära?

Teine küsimus puudutab Tähe Teguri ristmikku - kas selle ristmiku reguleerimine on millalgi plaanis - fooriga või ringiga? liiklusvoog, mis seda läbib on nii massiivne, et isegi väljaspool tipptunde on vasakpöörete sooritamine vaevaline ja ohtlik. Samuti on see ristmik jalakäijatele ületamiseks sõltuvalt suunast üsna ohtlik.

Esitaja: P. R.
Esitatud: 02.12.2019

Vastus

Tere

Tartus oli plaanis Karlova elumajade lammutamine koos toona moodsa elurajooni ning Sõpruse silla läbimurdega rajamisega Võru ja Väike kaare tänavale.

Praegu kehtivas üldplaneeringus ongi just Sõpruse silla ja Karlovat läbiva liikluskoormuse vähendamiseks kavandatud ümbersõit sadamaraudtee koridori rajatava tänava ja Ropka silla näol. Otsemate ühenduste olemasolul on võimalik Karlovat läbiv liiklust mujale suunata. Juba Ihaste silla rajamise järgselt langes Karlovat igapäevaselt läbiva liikluse maht.


Tänapäevane linnaplaneerimislik suund peab piirama autoliiklust ja sõidukite liikumistingimusi parandada ei tohi. Niimoodi on võimalik suunata inimesi kasutama säästlikkumaid liikumisviise.

Praegu on koostamisel uus Tartu linna üldplaneering, kus selliste probleemidega lahendamisega tegeletakse. Igaühel on võimalus üldplaneeringu koostamisel kaasa rääkida. Üldplaneeringu koostamise infolehte on võimalik näha Tartu kodulehel:
https://www.tartu.ee/et/planeerimine-info#uus-uldplaneering

Lugupidamisega

Vastaja: Liisa Unt
linnaplaneerimise ja maakorralduse osakond
inseneriteenistus
spetsialist
[email protected]
Vastatud: 18.12.2019