Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

AHHAA kutsub seni suurimale Robolahingule

SA Teaduskeskus AHHAA pressiteade

Ahhaa Photo: Kerly Ilves

16 April / Laupäeval, 20. aprillil kutsub Teaduskeskus AHHAA kõiki huvilisi jälgima iseehitatud lahingurobotite mõõduvõtmist ehk AHHAA Robolahingut, kuhu on oodata senisest rohkem nii võistlevaid roboteid kui publikut.

AHHAA Robolahingu korraldaja Anna-Liisa Ingver rääkis, et kolmandat korda aset leidval sündmusel astub võitlustulle lausa 23 robotit, mille eesmärk on üksteist erilisel purunemiskindlal areenil kahjutuks teha. “Seekordne Robolahing on igas mõttes suurim: lisaks rekordilisele võistlejate arvule on suuremaks paisunud võitlusareen, samuti mahutab selle aasta toimumispaik Tartu Kammivabrikus ligi kaks korda rohkem pealtvaatajaid kui varasemalt.”
 
Ise ehitatud ja puldiga juhitavad robotid asuvad mõõtu võtma kahes kaalukategoorias: kuni 29,9 kg ning 30-55 kg. “Tihti arvatakse, et kergklassi roboti meisterdamine on lihtsam, aga nii mõnigi huviline on ehitamise käigus pidanud tõdema, et robot kipub siiski raskemasse kaaluklassi kalduma,” lisas Ingver. Ta sõnas, et ehitamisel on lubatud kasutada pea igasuguseid materjale, küll aga on kindlad kriteeriumid seotud robotiehituse tehnilistele nõuetele.
 
Anna-Liisa Ingver kummutas ka kartusi, nagu sobiks lahinguroboti ehitamine vaid professionaalidele. “Suurem osa Robolahingu masinatest on ehitatud pigem entusiastide ja niisama huviliste poolt. Korraldajana näen selles võistluses pigem head võimalus koos pere, sõprade või kolleegidega midagi toredat teha, omandades selle käigus kasulikke mehhaanika- ja robootikaoskuseid ning arendades oma loovust.” Ta lisas, et üks osalev võistkond ehitab oma roboti näiteks YouTube’i videode põhjal ja mitmete tiimide jaoks on osalemine eelkõige põnev ajaviide koos sõpradega.
 
Osalema on oodata nii vanu lemmikuid kui ka täiesti uusi huvilisi. Ingver ütles, et üks Robolahingu põnevamaid aspekte on asjaolu, et võitjat on pea võimatu ette ennustada. “Ka kõige kindlamal favoriidil võib otsustaval hetkel aku tühjaks saada või relv töötamise lõpetada. Robolahing ei ole üksnes kolm tundi kestev masinamadin, vaid selles on suur osa strateegial ja nutikusel.”
 
AHHAA Robolahing toimub 20. aprillil Tartu Kammivabrikus. Uksed avatakse kell 15 ning siis saab tutvuda ka lahinguvalmis robotitega, mis astuvad areenile kell 16. Lisaks saavad pealtvaatajad spetsiaalsetel miniareenidel ka ise väikeseid robolahinguid pidada. Tegemist on väga peresõbraliku ja hubase sündmuskohaga, kuhu on loodud erinevad toitlustusvõimalused ja garderoob.
 
Sündmuse kohta saab lähemalt lugeda ja pileti soetada aadressil www.robolahing.ee
 
Lisainfo:
Anna-Liisa Ingver
AHHAA Robolahingu korraldaja
tel: 5903 5589

Last changed 16.04.2019