Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Tartu tähistab Johann Voldemar Jannseni 200. sünniaastapäeva

Tartu Linnavalitsuse pressiteade

jannseni monument

10 May / Tartu linn tähistab 15.-16. mail Eesti rahvusliku ärkamisaja suurkuju Johann Voldemar Jannseni 200. sünniaastapäeva.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on Jannsen rahvusliku ajakirjanduse ja teatri alusepanijana ning laulupidude traditsiooni algatajana üks tähendusrikkamaid isiksusi eesti kultuuriloos. "Tartlasena tunnen head meelt, et kõik Eestile olulised suured teod on saanud alguse Tartust. Johann Voldemar Jannsen suutis oma sõnade ja tegudega laduda Eestile nii vaimse kui ka rahvusliku alusmüüri, millele meie tänane rahvustunne olulisel määral toetub," ütles linnapea.

Sünniaastapäeva pidustused avab Johann Voldemar Jannsenile pühendatud konverents kolmapäeval, 15. mail kell 14 Tartu ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis. Konverentsil esinevad ettekannetega Tiit Rosenberg, Malle Salupere, Valter Haamer, Alo Põldmäe, Roosmarii Kurvits ja Rein Veidemann.

Jannseni sünniaastapäeva pidustused jätkuvad neljapäeva, 16. mai hommikul kell 8 Tartu Maarja kirikus, kus toimub äratusmäng, millel esinevad Väägvere pasunakoori ansambel ja Miina Härma Gümnaasiumi mudilaskoor. Hommikupalve peab Tartu praost Ants Tooming ja päevatervituse ütleb Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse teabejuht Sten Weidebaum.

Kell 9 istutatakse Tartu lauluväljakule  Jannseni tamm. Istutamise järgselt ütleb tammele saatesõnad Vanemuise Seltsi juhatuse liige Valter Haamer.

Kell 12 lauldakse Tartu kooride ja koorilauljatega Tartu raekoja platsil ühiselt Eesti Vabariigi hümni. Koore ja puhkpilliorkestrit Tartu juhatab dirigent Margus Kasemaa. Sõna saab Tartu linnapea Urmas Klaas. Väikese kontserdiga astuvad üles puhkpilliorkester Tartu ja Vanemuise teatri segakoor Valter Soosalu juhatamisel, misjärel suundutakse Jannseni-Koidula mälestusväljakule, kus peab päevakõne Postimehe peatoimetaja Peeter Helme.

Kell 13.30 taaspühitsetakse Raadi kalmistul Johann Voldemar Jannseni hauamonument, mille on sünniaastapäevaks restaureerinud osaühing Mandragora. Pühitsemisel teenib Tartumaa piiskop Joel Luhamets. Tseremoonial võtab sõna XXVII Eesti laulu- ja tantsupeo kunstiline juht Peeter Perens. Tseremoonial laulab meeskoor Gaudeamus Lauri Breede juhatamisel.

Johann Voldemar Jannseni sünniaastapäeva peetakse Tartu Laulupeomuuseumis kell 16.30, mil muuseum on huvilistele avatud ja saab kuulata sõnavõtte kultuuriloolaselt Malle Saluperelt ja Vanemuise Seltsi esimehelt Andro Roosilt. Laulab Tartu laulupeomuuseumi segakoor, pakutakse suppi ja torti.

Sünniaastapäeva lõpetab kell 19 Maarjateatri etendus „Jannseni juubel ehk August Wiera tuleb Tartusse“ Maarja kirikus, mille on selleks päevaks kirjutanud Loone Ots.

Johann Voldemar Jannseni sünniaastapäeval mängivad Tartu raekoja kellad kell 9, 15, 18 ja 21 Merle Kollomi seatud eesti laulupeolaule. Eesti Rahva Muuseumis on alates 16. maist võimalik näha püsinäitusel „Kohtumised“ Johann Voldemar Jannseni hõbedast taktikeppi, mida ta kasutas 1869. aastal esimesel üldlaulupeol ning Jakob Hurda kõne teksti laulupeolistele ja trükist „Programm piddo-lauljatele ja Eesti surel rõmolaulopiddul Tartus, 17.–21. junil 1869“, noodiraamatut ning unikaalset kollektsiooni kõigist Eesti laulu-ja tantsupeomärkidest läbi aegade. ERMis on võimalik tellida ka giidituuri laulupeo radadel.

Rohkem infot: https://www.tartu.ee/et/jannsen200

Lisainfo:
Tartu linnavalitsuse nõunik Indrek Mustimets, 506 3076
[email protected]

Last changed 10.05.2019