Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Näitus „Tartu rahu sünd“ Jaan Poska Gümnaasiumis

Tartu Linnamuuseumi ja Rahvusarhiivi pressiteade

näitusevaade Photo: Mana Kaasik

28 January / Kolmapäeval, 29. jaanuaril kell 16 avavad Rahvusarhiiv ja Tartu Linnamuuseum ühisnäituse „Tartu rahu sünd“.

Rahulepingu sõlmimise 100. aastapäevale pühendatud näitus on avatud Jaan Poska Gümnaasiumis kuni 7. veebruarini.

Näituse keskmes on rahulepingu erinevad eksemplarid. „Lisaks paneme välja välisministeeriumi, riigikantselei, Asutava Kogu ja Eesti Vabariigi välissaatkondade dokumente ning näiteid tolleaegsete tuntud ühiskonnategelaste isikuarhiividest,“ ütles näituse koostaja, arhivaar Mare Olde.

Näha saab ka ametiasutuste kirjavahetust lääneriikide ja Nõukogude Venemaa valitsustega. „Näitusele valitud arhivaalid jutustavad ilmekalt, kuidas sündis Tartu rahuleping Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel,“ lisas Olde.

Esimest korda pärast sajandi eest sõlmitud rahu jõudis läbirääkimiste kohta tagasi ka Tartu rahu laud. „Tartu rahu laud on kuulunud linnamuuseumi kogudesse alates 1968. aastast ning on muuseumikülastajate jaoks üks huvitavaid ja pühamaid esemeid,“ ütles Tartu Linnamuuseumi direktor Sirje Karis. „Üle saja aasta näituse ajaks taas läbirääkimiste ruumidesse jõudev laud aitab loodetavasti paremini mõista rahulepingu sõlmimisega seotud sündmusi ja ajastut.“

Näitus on avatud Tartu Jaan Poska Gümnaasiumis 7. veebruarini iga päev kell 12–18. Rahulepingu originaali on võimalik näha 29. veebruaril Rahvusarhiivis ning 30. jaanuarist 2. veebruarini Eesti Rahva Muuseumis.

Last changed 28.01.2020