Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Vilen Künnapu näitus Tartu Kunstimajas ja raamatu esitlus

Tartu Kunstimaja pressiteade

Vilen Künnapu Photo: Tartu Kunstimaja

1 June / Reedel, 5. juunil kell 17.00 avatakse Tartu Kunstimaja suures saalis Vilen Künnapu maalinäitus „Atlantise argipäev...”. Esitletakse ka kataloogi „Vilen Künnapu. Maalid”, mis sisaldab 65 teost ja nende kommentaari erinevate maade autoritelt.

Platoni järgi paiknes Atlantis kunagi Santorini saarel. Just sellel saarel sündisid aastal 2012 Künnapu esimesed akrüülmaalid. Kunstnik on kaheksa aasta jooksul oma veidi unenäolist stiili edasi arendanud. Näitusel on lisaks suuremõõtmelistele Santorinist inspireerituid teostele ka Andaluusia ja Kuuba ainelisi kompositsioone ning ehedalt on abstraheeritud mitmeid Tallinna ja Tartu motiive. Maalide märksõnadeks on puhtad värvid, energia, maagilised kujundid ja iidsed märgid. Autor usub, et ta maalid tõstavad ruumi energeetikat ja on raviva toimega.

Kunstnik lisab: „Projekteerides maju tunnen end kunstnikuna, maalides aga arhitektina. Naudin mõlemat tegevust ülimalt, maalikunst on aga ilmselt kõige kese. Minu eesmärgiks on mingi tunne, mis asub majade ja maalide taga. Ma maalingi seda tunnet teadmata täpselt, mis see on. Võib-olla maalin jõudu või hoopis energiat. Ajaloolisi maju maalides kujutan ennast aga muistseks arhitektiks, kes neid kunagi ehitas. Ma ei maali täpselt seda, mida näen. Pigem lisan üldistatud mahtudele värvide, uute akende, uste ja veel millegagi oma stiili. Nii et maal võib olla ka projekt, täpsemalt ideaalprojekt.”

Vilen Künnapu (snd 1948) on arhitekt ja kunstnik. Ta lõpetas 1971. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi ning on paljude lummavate hoonete autor. Koos partner Ain Padrikuga on ta võitnud mitmeid auhindu rahvusvahelistel arhitektuurivõistlustel. Installatsioonidega on ta esinenud Veneetsia Arhitektuuribiennaalil ja Londoni Arhitektuurifestivalil. Tema eelmine näitus Tartu Kunstimajas toimus 2013. aastal.

Näitus on avatud 28. juunini.

Lisainfo:
Tanel Asmer
Tartu Kunstimaja produtsent
[email protected]
5562 1192

Last changed 01.06.2020