Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Kaarsillal avati targa Tartu projekti kunstinäitus

Tartu Linnavalitsuse pressiteade

näitus Kaarsillal Photo: Silver Siilak

21 July / Sel nädalal avati Tartu Kaarsillal kunstinäitus targa Tartu ehk SmartEnCity projekti käigus seni valminud seinamaalidest. Näitus kannab nime „Kunstiteosed smartovkadel“.

SmartEnCity projektiga liitunud hruštšovkadele oli üheks projektitingimuseks kunstiteose loomine kas maja fassaadile või selle lähiümbrusesse. Seni projektiga liitunud 17 majast on 12 saanud endale seinamaali, viis maja on veel kunstiteose ootel.

„Kunstinäituse mõte küpses meil juba pikemat aega, kuna kunst on üks nähtavamaid ja ligitõmbavamaid osi meie projektist,“ kommenteeris SmartEnCity projekti kunstikoordinaator Andra Somelar. „Kuna iga valminud kunstiteos on nii eriline, siis tahtsime jagada nende sünni- ja loomise lugusid ka teiste linlaste ja Tartu külalistega.“

Kunstinäituse graafiline kujundaja ja kuraator Evelin Zolotko (kunstnikunimega Huupi), kes on ka üks SmartEnCity projekti kunstikuraatoreid, jäi lõpptulemusega väga rahule. Nii nagu on omanäoline iga projektis valminud kunstiteos, erineb ka iga kunstiteost tutvustav tahvel. „Põhikujunduse ehitasin üles kunstiteoste toonide peale – iga tahvel sai oma värvikombinatsiooni, mis on pärit majalt ja/või kunstiteoselt,“ põhjendas kuraator ja lisas, et mõned värvikombinatsioonid, mida ta poleks esimese hooga üldse kokku pannud, sobisid omavahel üllatavalt hästi. Iga kunstitahvel jälgib tsentraalset, lihtsat ja läbivalt sama paigutusskeemi.

Kunstinäituse tekstid on koostatud nii eesti kui ka inglise keeles. Näitusel kasutatud kunstiteoste piltide autor on Silver Siilak ning näituse kujundas Evelin Zolotko (Huupi).

Uute kunstiteoste loomine projektiga liitunud smartovkadele jätkub ka sel suvel ja lisaks on plaanis paigaldada seinamaalide sekka ka üks skulptuur. Ühtekokku lisandub sel suvel Tartu linnaruumi neli uut kunstiteost.

SmartEnCity projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab 2021. aasta juulini. Projekti elluviimisel tekib Tartu kesklinna tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa, kus nõukogudeaegsed kortermajad on renoveeritud liginullenergiahooneteks. Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises, korteritesse paigaldatakse targa kodu lahendused.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020.

Lisainfo: SmartEnCity kunstiprojekti koordinaator Andra Somelar, tel 5802 5507.

Last changed 21.07.2020