Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Näitus “Peenralt ja sahvrist portselanile. Valik Langebrauni lauanõusid Priidu Nõmme kollektsioonist”

Tartu Linnamuuseumi pressiteade

Langebrauni lauanõud Photo: Gabriela Liivamägi

22 July / 19. sajandi linnakodaniku muuseumis on avatud uus näitus Langebrauni portselaritehase toodangust, mil on kujutatud suviseid saadusi.

Suvi on viljade küpsemise ja värske toidu tarbimise aeg. Muuseumi hubases interjööris, kus valitseb hetkel suvine valgus, loovad puu- ja juurviljade, kalade, kartulite jm toidumotiividega lauanõud aastaajale vastavat rõõmsat meeleolu. Näitusel eksponeeritud nõud pärinevad ettevõtja Priidu Nõmme erakogust. See väike valik on osa tema Nikolai Langebrauni portselanitööstuse toodangut kajastavast kogust. 

Tallinnas aastatel 1928–1940 tegutsenud Langebrauni portselanitööstus on silmapaistev peatükk Eesti tarbekunsti ajaloos, selle toodang on hinnatud ja ihaldatud kogumisobjekt. "Tööstus ei tegelenud ise portselani tootmisega. Peamiselt Saksamaalt ja Tšehhoslovakkiast osteti kaunistamata portselantooteid, mida kohapeal dekoreeriti. Kaunistatud esemed märgistati ettevõtte märgiga ja turustati edukalt nii kodu- kui ka välismaal," ütles muuseumi kuraator Kristi Musteikis.

Priidu Nõmm on oma kollektsiooni tutvustanud mitmetel näitustel Tallinnas ja nüüd viimaks ka Tartus. "Linnakodaniku muuseumil on suur au esitleda valikut Priidu Nõmme pühendumusega kogutud Langebrauni portselanist," lisas Musteikis.

Näitus on 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis (Jaani 16) avatud kuni 5. septembrini 2020. 

Last changed 22.07.2020