Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Euroopa kultuuripealinna avasündmust Viljandis antakse edasi ka kirjutus- ja viipekeele tõlkes

Tartu 2024 pressiteade

Kultuurikompass Photo: Kiur Kaasik

31 August / Teisipäeval, 8. septembril Viljandis Pärimusmuusika Aidas toimuvale Tartu 2024 Kultuurikompassi foorumile "Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?" on oodatud nii kultuuriürituste korraldajad kui külastajad. Osalejatel on võimalik kuulata kogemuslugusid ja õppida tundma erinevaid lahendusi, kuidas ületada kultuurielust osa võtmise füüsilisi, vaimseid või geograafilisi takistusi. Kultuurikompassi foorum on ligipääsetav liikumispuudega inimestele ning ettekandeid antakse edasi ka kirjutus- ja eesti viipekeele tõlkes.

Foorumil esineva kultuurikorraldaja, rahvamuusiku ja õppejõu Piret Ausi sõnul saab kultuurisündmuste ligipääsetavust suurendada, mõeldes põhjalikumalt, kes on seda külastavad inimesed. “Ürituste korraldajad teatavad enamasti, et oodatud on kõik - kuid kes need kõik on? Mõeldes end mistahes külastajate rühma nagu näiteks lapsed või vanainimesed sussidesse, näeme, et igal rühmal on oma erilised ootused või vajadused,” kirjeldas Aus.

Oma ettekandes räägib Aus lahendustest, mis tagasid puuetega inimestele ligipääsetavuse Eesti eelmise aasta olulisimale kultuurisündmusele, XXVII laulu- ja XX tantsupeole “Minu arm”.

“Kaldtee on kõige nähtavam kultuuriasutuse ligipääsetavuse maamärk, aga kui kurt või nägemispuudega inimene tuleb peole, siis teda kaldtee ei aita ning ta vajab teistmoodi lahendusi,” selgitas Aus. Laiemalt ei tähenda sündmuste ja toimumispaikade ligipääsetavuse suurendamine tema sõnul aga mitte ainult erivajaduste või puuetega arvestamist, vaid universaalse disaini põhimõtetel rajanevate lahenduste loomist.

Foorumil "Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?" tutvustavad näiteid kultuuriosaluse suurendamisest ka Hene-Riin Männik (Eesti Meremuuseum), Astrid Hurt (Võru Pensionäride Päevakeskus), Leino Rei (Eesti Noorsooteater), Nastja Pertsjonok (MTÜ Tartu Rahvusvaheline Maja), Ingrid Ulst (Alle-Saija teatritalu), Tiiu Tamm (Leigo Järvemuusika) ja Jane Vabarna (Seto Folk). Arutelusid modereerib Jakob Rosin.

Kultuuri ligipääsetavuse suurendamine on üks Tartus ja Lõuna-Eestis toimuva 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna eesmärke. “Tartu 2024 valmivat ametlikku programmi hakkavad läbi viima paljud inimesed ja asutused üle Lõuna-Eesti, keda julgustame järgnevatel aastatel mõtlema põhjalikult läbi ka ligipääsetavuse võimalused ja sihtgruppide vajadused,” kinnitas sihtasutuse Tartu 2024 programmiliini Elu ja Keskkond juht Triin Pikk.

Osavõtt Kultuurikompassi foorumist on tasuta, kuid osavõtmiseks tuleb eelnevalt registreeruda aadressil tartu2024.ee/kultuurikompass leitava vormi kaudu. Foorumist tehakse ka kirjutus- ja eesti viipekeele tõlkega internetiülekanne.

"Kuidas korraldada ligipääsetavat kultuuri?" on esimene 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna ametliku programmi sündmus Viljandis ning seda korraldab sihtasutus Tartu 2024 koostöös Viljandi ja Tartu linnavalitsustega. Eelnevate Kultuurikompassi foorumite ettekandeid ja arutelusid saab järelvaadata Tartu 2024 YouTube’i kanalil.

Rohkem infot:

Annela Laaneots, foorumi peakorraldaja, tel 5579808
Kristiina Avik, foorumi programmijuht, tel 5282761

Last changed 31.08.2020