Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

ERMis avaneb Silvia Leitu akvarellide maailm

Eesti Rahva Muuseumi pressiteade

Silvia Leitu akvarell

20 January / Eesti Rahva Muuseumis  avaneb täna, 20. jaanuaril, Silvia Leitu akvarellide näitus, kus on eksponeeritud imelised akvarellijoonistused Eesti rahvarõiva teemal. Välja pandud üheksa akvarelljoonistust kuuluvad Krõõt Kilveti erakogusse.

Silvia Leitu sündis 1912. aastal Tartus. Kohe pärast gümnaasiumi lõpetamist 1931. aastal astus ta „Pallasesse“ ja õppis seal kuni 1939. aastani, lisaks omandas samas joonistusõpetaja kutse. Alates 1936. aastast töötas Leitu „Vanemuises“ väga eduka kostüümikunstnikuna. Juba sellel ajal hakkas ta tellimuse peale looma uhkeid tualette seltskonnadaamidele. 1941. aasta märtsis lahkus kunstnik koos abikaasaga Saksamaale. 1953. aastast alates elas pere Rootsis.

Silvia Leitu tegutses kostüümikunstnikuna, sisekujundaja, moekunstniku ning raamatuillustraatorina. Esines oma unenäoliste akvarellkompositsioonidega paljudel näitustel ning erinevalt enamikust eesti pagulaskunstnikest lõi läbi ka rootslaste seas. Samas joonistas aga ka arvukalt rahvariietes naisi ja neide, vähem poisse ja mehi. Tema rahvariideid kujutavad tööd paistsid oma kõrge kunstilise tasemega teiste rahvusromantiliste maalide seast silma. Pagulaseestlaste peredes võis neid leida üle kogu maailma.

Silvia Leitu rahvariides tüdrukutest on vähemalt kaks korda väljaantud ka postkaarte. Esimest korda ilmselt 1952. aastal. Esinduslikum, kahepoolne ning paksul faktuursel paberil seeria ilmus 1950ndate aastate teisel poolel ehk isegi 1960ndatel. Kokku olevat neid paarkümmend, ERMi kogus on neid kaheksa.

Silvia Leitu akvarellide näitus Rahvakultuuri koolitus- ja teabekeskuses ERMis on avatud 20.jaanuarist kuni 28. märtsini teisipäevast reedeni kell 10 - 17. Külastamine on tasuta.

Lisainfo:
Reet Mark
Näituse kuraator
Telefon: 5647 3972

Last changed 20.01.2021