Text size

Line spacing

Contrast

Placeholder Placeholder
Background image
For visually impaired

News

Sel nädalal Tartmusis (01.03–07.03)

Tartu Kunstimuuseumi pressiteade

kunstimuuseum

2 March / Anname teada, et Tartu Kunstimuuseumi näitused on külastajatele 3. märtsist kuni 28. märtsini suletud, kuid Tartmusi muuseumipood jääb külastajatele avatuks tavapärastel aegadel. (K,R–P kell 11–18 ja N 11–20).

Kõik planeeritud üritused, ekskursioonid ja haridusprogrammid jäävad ära 3. märtsist kuni 28. märtsini.
Vastavalt Eesti Vabariigi Valitsuse kehtestatud COVID-19 haiguse leviku tõkestamiseks seatud piirangutele jätame ära kõik planeeritud üritused, ekskursioonid ja haridusprogrammid 28. märtsini.
Ekskursioonide ja haridusprogrammide tellijatega võetakse operatiivselt ühendust.
Ürituste uutest toimumisaegadest anname teada muuseumi kodulehel ja Facebookis.
Meiega saab ühendust telefoni ja e-kirja teel. Meie kontaktid leiate kodulehelt.
 Hoidke end ja teisi!

Roosad leheküljed 

Läinud aasta lõpus ilmus Eesti ja Läti varajasi naisfotograafe tutvustav fotoraamat „Hõbetüdrukud. Fotograafia retušeeritud ajalugu“. Raamat on juba leidnud ka mõned lugejad, nende seas Leedu fotoajaloolase Agnė Narušytė.
Narušytė juhib tähelepanu asjaolule, et raamat mainib küll sageli mõistet tõde, jätab viimase aga sõnastamata. Selle asemel keskendub raamat teguritele, mis on muutnud naisfotograafid ajalookirjutuse jaoks nähtamatuks ning mis nad täna nähtavaks teeb.
Ingliskeelset vestlust Agnė Narušytėga saab vaadata Tartu Kunstimuuseumi YouTube kanalil.

Agnė Narušytė kaastööl ilmus 2020. aastal leedu fotograafi Veronika Šleivytė fotoloomingut tutvustav raamat. Sellega seoses osales Narušytė läinud aasta suvel Tartus toimunud sümpoosionil „Fotograafia retušeerimata ajalugu“, kus tutvustas Šleivytė elu ja loomingut.
Ettekande salvestust saate näha Tartu Kunstimuuseumi YouTube kanalil.
 
Raamatu „Hõbetüdrukud. Fotograafia retušeeritud ajalugu“ koostasid Šelda Pķīte ja Indrek Grigor, kujundas Alexey Murashko. Raamat on eesti-, läti- ja ingliskeelne ning sisaldab koostajate essee kõrval raamatusse kaasatud kunstnike lühiportreid ning rikkalikku pildimaterjali. Rohkem infot nii raamatu kui kogu projekti kohta ning võimaluse raamatut osta leiate siit.

Kunstikonkurss 2021

Tartu Kunstimuuseum kutsub kooliõpilasi osalema kunstikonkursil „Maastik tiigri ja viiuldajaga“, kuhu on oodatud Eduard Wiiralti loomingust inspireeritud kunstitööd.

Eduard Wiiralt (1898–1954) on tõenäoliselt tuntuim ja armastatuim Eesti graafik. Ühegi kunstihuvilise jaoks pole ilmselt tundmatud tema rahulikus poosis puude varjus lamav tiiger, võimsa tammepuuga Viljandi maastik, rahvariideis suuresilmne väike Virve või hoopis eksootiline Berberi tüdruk kaameliga, aga ka detailirohke ja düstoopiliselt nägemuslik põrgu. Kindlasti pakuvad need ja paljud teised Wiiralti tehniliselt virtuoosselt teostatud graafilised lehed inspiratsiooni luua noortel kunstisõpradel oma kunstiteoseid. Olgu selleks siis katsetus mõnes trükigraafika tehnikas, joonistus Wiiralti lemmiktegelastest või hoopis värvilises maalitehnikas versioon tema mustvalgest teosest. Fantaasial on vaba voli siin lennata!

Tartu Kunstimuuseumis avatakse 22. mail 2021 Eduard Wiiralti loomingut tutvustav näitus. Samal päeval avaneb muuseumi projektiruumis näitus sellele konkursile saabunud parimatest töödest.

Tingimused:

  1. Osaleda võivad kõik kooliõpilased vanusegruppides 7–10aastased, 11–15aastased, 16–19aastased.
  2. Formaat on vaba. Tehnikad: graafika, joonistus, maal, segatehnika.
  3. Töö pöördele tuleb kleepida etikett, kus on kirjas: lapse nimi, vanus, kool, juhendaja, kontaktandmed.
  4. Tööd tuua või saata aadressile: Tartu Kunstimuuseum, Raekoja plats 18, Tartu 51004. Viimane postitamise või kohaletoomise kuupäev on 1. mai 2021.
  5. Žürii koosneb muuseumi töötajatest ja kunstnikest.  Auhinnatakse kõigi vanusegruppide parimaid. Võitjad kuulutatakse välja muuseumi kodulehel ja Facebook’i lehel, auhinnad saab kätte näituse avamisel või postiga.
  6. Parematest töödest koostatakse muuseumi projektiruumis näitus, mis on avatud 22. mai – 27. juuni 2021.
  7. Töödele palume pärast näituse lõppu ise muuseumisse järgi tulla. Võitjate tööd saadetakse neile tagasi postiga.

Lisainfo:
Kristel Sibul
[email protected]
58817801

Last changed 02.03.2021