Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: muu
Teema: Zara trepp vol 2 (originaalse postitaja poolt)

Tere,

https://tartu.ee/et/ametnik-vastab/12516

1. Eelmises vastuses kirjutati "..seetõttu lahendati hoonet ümbritsev tänav reljeefi järgivalt, kaotades ära varasemad terrassid, millel ratastel (ilma treppe kasutamata) liikuda ei olnud võimalik".

Ma tõesti ei mõista, mida selles vastuses sellega silmas peetakse. Mil moel "ei olnud võimalik ratastel liikuda?" Siin on pilt aastast 2011 (võetud Google Street Views-t). Nagu näete, on kaldtee olemas ning pole mingit probleemi rattaga sõita. https://i.imgur.com/cdSPJoX.png

Eelmise lahenduse eelis oli ka see, et bussi ootavad inimesed olid "madalamal" tasemel ning rattaga sõitjad sõitsid ülevamalt poolt - st nad olid eraldatud.

2. Vastuses kirjutati "Nimetatud treppi ei ole keskusel ilmselt kavas likvideerida, kuna kaldteega lahendus võtaks omakorda väga palju ruumi."

St nagu mingil moel ainus võimalik lahendus oleks kaldtee? See trepp on "püramiidi" kujuga. Saab ju kasutada ka sellist treppi, mis ei võtaks nii palju ruumi. St sellises stiilis: https://i.imgur.com/CSWbAZS.png

Huvitav, et "Võistluse üheks eesmärgiks oli, et hoone ümber tekiks kergliiklejate jaoks oluliselt parem ja võimalikult paljudele kasutajagruppidele sobiv tänavaruum" - ning reaalne tulemus on, et seal on *oluliselt* ebamugavam liigelda. Seal kindlasti ei ole piisavalt ruumi, et rattaga normaalselt sõita.

Esitaja: J. H.
Esitatud: 08.03.2019

Vastus

Tere!

Hoone sidumine tänavaga on välja töötatud väga mitme osapoole koostöös (tellija, linn, hoone arhitektid jpt.) ning tööprotsessi käigus on üheskoos leitud, et nimetatud variant on kõige sobilikum. Trepist paremaks möödapääsemiseks saan edastada linnamajanduse osakonnale ettepaneku trepile kõige lähemal paiknevad pingid ümber paigutada, mis looks trepi vahetusse lähedusse liikumisruumi juurde.

Olen ka ise jalgrattur ja mulle praegune lahendus isiklikult istub. Näib mõistlik, et kõik tänaval liiklejad arvestavad üksteisega.

Lugupidamisega

Vastaja: Anna-Liisa Unt
arhitektuuri ja ehituse osakond
arhitektuuri- ja linnakujundusteenistus
arhitekt
Vastatud: 11.03.2019