Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: linnapuhastus
Teema: Kevadine teedepuhastus lehepuhuritega

Kevade saabudes on alustatud talvel teedele laotatud kruusa ja liiva koristamist. Mitmel juhul (nt 18.03 kell 9:30 Küüni tänaval) on neid töid teostatud lehepuhuritega. Sellele kaasneb lendlev tolm, bensiinisegused ning tervistkahjustavad heitgaasid ning vali ja ebavajalik müra. See on häiriv nii tööl, koolis, kodus kui linnatänavatel, kuivõrd puhurite müra tungib nt autodest paremini läbi seinte ja akende. Kuna see tööviis on sedavõrd häiriv, siis ei ole see pelgalt efektiivsuskaalustlustel õigustatud, kuivõrd efektiivsuse hinnaks on linnaelanike rahu ja tervis. Kui varasematel aastatel on tööd ka puhuriteta tehtud saanud, siis on praktika järsk ja negatiivsete tagajärgedega muutmine veel põhjendamatum.

Lisaks ei kanna töid teostavad inimesed sageli ei hingamismaske ega kõrvaklappe. Seega seab tööde eest vastutav ettevõte lisaks linnaelanikele ohtu ka oma töötajate tervise (nt see 100+ db heli on nende jaoks kümneid kordi valjem, kui inimese kuulmise jäädavaks kahjustamiseks tarvis on). Kui ettevõte näitab üles sellist hoolimatust oma töötajate suhtes, siis ei saa kogu ettevõtmist kuigi ratsionaalseks nimetada. Linnavalitsu ei peaks sellist tööviisi ühelgi ettekäändel aktsepteerima, kuivõrd igasuguse võimaliku töövõidu hind ei saa olla inimeste tervis.

Linnavalitsuses 2018 aastal peetud kohtumisel kinnitasid nii ametnikud kui abilinnapea Raimond Tamm, et tolmu jmt prahi koristamine lehepuhuritega ei ole vahendi adekvaatne kasutusviis. Kui linnavalitsuse seisukoht on muutunud, siis kuidas põhjendate tervistkahjustavate ja häirivate tööde tellimist ning millises kalkulatsioonis on linnaelanike tervis vähem väärt, kui kiirus kruusa ja liiva kogumisel? Kui seisukoht on sama, siis miks ei ole töid teostatavatele ettevõtetele antud vastavaid juhiseid, et nad teostaks oma töid viisil, mis ei ole inimeste jaoks kahjulik.

Viiteid:
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2019/04/james-fallows-leaf…

Esitaja: K. K.
Esitatud: 19.03.2019

Vastus

Tere!

Täname tähelepanu juhtimise eest.

Töövahendi kasutamine libedusetõrjeks kasutatavate sõelmete kokkukogumiseks Küüni tänava puudealustel ja inventari ümbruses 18. märtsi ennelõunal oli tellijaga kooskõlastatud tegevus tööde kiireks ja tõhusaks läbiviimiseks.
Ka meie eesmärk on edaspidi järk-järgult puhurite kasutamist hooldustöödel viia miinimumini.

Lugupidamisega

Vastaja: Eda Põldma
linnamajanduse osakond
haljastus- ja puhastusteenistus
juhataja
[email protected]
Vastatud: 19.03.2019