Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: transport
Teema: Rattaringlus

Kuna rattaringluse tõttu on palju noori liikluses, siis tekkis mul mõte, kas ei oleks võimalik, et süsteem kotrolliks, et noorel, kes peab omama rattaluba, see ka olemas on, enne, kui ta ratast kasutada saab? Väga palju on neid, kes ei tunne liiklusseadusi ja teevad seetõttu ohtlikke manöövreid. Tegelikult, kuigi see on juba riiklik küsimus, peaks minu meelest omama kõik ratturid juhiluba, olgu siis autojuhi- või rattaluba. Muidu nad ju tormavad liiklusesse oma õigusi ja kohustusi tundmata. Lisaprobleem, mida ma näen, on see, et noored ei kanna kiivrit. Kuni 16-aastasel on see ju kohustuslik, aga rattaringluse ratastel ei ole ma näinud veel kedagi kiivrit kandmas. Selles osas saaks linn küll teha teavitustööd. Ei ole näinud ühtegi artiklit, kus sellele oleks tähelepanu pööratud. Kas linnal on plaanis nendes küsimustes midagi ette võtta?

Esitaja: K. A.
Esitatud: 08.08.2019

Vastus

Tere!

Täname tähelepaneku eest!

Jalgaratta sõiduõigust tõendav dokument on vajalik vaid 10-16 aastastele sõiduteel soovivatele liiklejatele. Kui jalgrattur soovib sõita kõnniteel, siis pole tal seda luba vaja ning me ei saa seda luba ka registeerimisel nõuda.

Kuna linnaratastega on võimalik sõita alates 14. eluaastast, siis sellesse sihtgruppi, kes kiivriga sõitma peaks, jääb vähe rattureid. Loomulikult peaksid nad kandma kiivrit, kuid alust seda kontrollida ning vajadusel trahvida on siiski vaid politseil, mitte linnavalitsuse ametnikel.

Liikluseeskirju peavad järgima nii autojuhid kui jalgratturid, ka neid saab vajadusel trahvida vaid politsei.
Igas parklas on infotahvlil kirjas neli punkti, mis peaksid ohutu sõidu tagama. Samuti oleme läbi viinud kampaaniaid ning erinevatel üritustel, nt tuleval autovaba päeva kestel on kavas läbi viia erinevaid promoüritusi liikluseeskirjade järgimiseks.

Lugupidamisega

Vastaja: Marika Post
Tartu Linnatransport
rattaringluse projektijuht
[email protected]
Vastatud: 23.08.2019