Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Küsimus

Küsimus

Valdkond: maaküsimused
Teema: tänavamaa küsimus

Ühes linna maa rentimise küsimuse vastuses on kirjutatud :" Linna maa kasutusse andmisel lähtutakse linnavara eeskirjast."

Tartu linnavara eeskiri Riigiteatajas olemas ja kirjas nii:

(2) Määrus ei reguleeri:

2) avalikult kasutatava tee, tänava, väljaku, pargi, puhkeala või selle osa liiklusväliseks otstarbeks kasutamist;

Küsimus järgmine: Kuidas ikkagi määratakse hind rendile antavale linna teemaale?

Kui selline linna teemaa osa rendile andmine kitsendab oluliselt tänavat ja pole saanud nõusolekut teistelt kinnistuomanikelt tänval siis kuidas on selline rendile andmine võimalik?

Kui teised soovivad teha konkureerivat hinnapakkumist, siis kuidas kindlustada, et kõiki pakkujaid koheldakse võrdselt?

Esitaja: P. M.
Esitatud: 02.05.2022

Vastus

Tere

Tartu linnavara eeskirja paragrahvi 1 lõike 2 punkt 2 sätestab tõesti, et eeskiri ei reguleeri avalikult kasutatava tee, tänava, väljaku, pargi, puhkeala või selle osa liiklusväliseks otstarbeks kasutamist. Tartu Linnavolikogu on liiklusväliseks otstarbeks kasutamise all silmas pidanud eelkõige neid juhtumeid, kus sellise linnavara kasutamist reguleerib mõni erikord, nt teede ja tänavate sulgemine kaevetöödeks, avaliku ürituse korraldamisega seoses tee või tänava sulgemine või sulgemine hooajalise müügi korraldamiseks jne. Muudel juhtudel lähtub linn sellise linnavara kasutusse andmisel ikkagi Tartu linnavara eeskirjas sätestatud põhimõtetest.

Tartu linnavara eeskirja järgi võib linnavara kasutusse anda tasu eest või tasuta. Tasu suurus määratakse lähtuvalt samal otstarbel ja samas seisukorras ning samadel tingimustel turul kasutusse antava vara tasumääradest.

Tänavamaa kasutusse andmine eristub linnavara tavapärasest kasutusse andmisest selles mõttes, et tänavamaa ei pruugi objektiivselt olla kasutatav igaühe poolt. Kui kasutusse antav maa-ala piirneb näiteks vaid konkreetse erakinnistuga või linnale kuuluval maa-alal paiknev rajatis teenindab just konkreetset kinnistut, siis ei ole põhjendatud rääkida selle maa-ala kasutusse andmisest avaliku enampakkumise korras või konkureeriva (nt naaberkinnistu omanikult) pakkumuse võtmisest. Selliste (eriliste) asjaolude olemasolu, sisu ja tähenduse üle otsustab linnavalitsus ning linn ei vaja oma vara kasutusse andmiseks teiste kinnistuomanike nõusolekut.

Lugupidamisega



Vastaja: Jüri Mölder
linnakantselei
linnasekretär
[email protected]
Vastatud: 31.05.2022