Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Küsimus

Küsimus

Valdkond: heakord
Teema: Puhurid Tartus

Lp linnavalitsuse ametnik
Kirjutan murest, mis häirib elu ja töötamist Tartus juba mitu aastat. Selleks on lehepuhurid. Näiteks praegu, esmasp hommikul kl 9.45, olen pidanud oma töökabinetis seda müra taluma juba 45 minutit järjest ning see on tõesti väga ebameeldiv ja väsitav. Töötan hoones aadressiga J. Liivi 2. Aga see pole kindlasti ainus kord ega asukoht, kus see väga häiriv on olnud. Igal sügisel ja kevadel tuleb seda kohutavat müra taluda, liskas kütuseving ja lendav tolm. Ja see kõik näeb välja väga inetu.
Paljud teised tartlased samuti on väga häiritud sellest. Seega, kas te võiksite kaaluda lehepuhurite kasutamise piiramist või keelamist - vähemalt kesklinnas ja Toomel? Või vähemalt kehtestama mingid piirangud müra kohta? See müra on tõesti hirmus ja ma siiralt pean lehepuhureid väga ebaõnnestunud ja sobimatuks tänavate ja parkide puhastamise vahendiks. Parkidesse ei sobi nad kohe üldse mitte, sest parkide eesmärk peaks ju olema puhkus, rohelus jne ..... Toomel jalutab ka palju linna külalisi, nt ülikooliga seotuid jm.
Loodan, väga, et selle probleemiga on võimalik tegeleda.
Lugupidamisega
Piret Orav
tartlane, Tartu Ülikooli töötaja

Esitaja: P. O.
Esitatud: 03.04.2017

Vastus

Tere!

Lehepuhurite teema on meie jaoks olnud viimastel aastatel väga aktuaalne.
Tartu linn on tellinud Tervisekaitseametilt ka mürataseme mõõtmise uuringu. Aastal 2015 valminud uuringu "Lehepuhurite tööst tingitud keskkonnamüra taseme mõõtmised" kohaselt vastab müratase 15-20 m kauguselt kehtestatud normidele. Võrreldud on küll liiklusmürale kehtestatud norme, kuna lehepuhurite müra ei ole seadusandlusega normeeritud.

Kahtlemata on tegemist häiriva müraga, kuid oleme haljastuse hoolduseks sõlmitud lepingutes fikseerinud, et hommikul ei tohiks teede ja treppide hooldust alustada enne kella seitset hommikul. Nimetatud juhul on Toomemäel tegemist sügiseste lehtede koristamisega. Kuna sügisel ei olnud lehekoristus varajase lumekatte tõttu võimalik, tuleb need koristada kevadel. Praegu koristatakse lehti Toomemäe nõlvadelt. Käsitsi lehtede riisumine ei ole tänapäeval suuremahuliste ja kiireloomuliste tööde korral otstarbekas.
Lehekoristus kavatsetakse Toomemäe nõlvadel lõpetada 7.aprilliks.

Lugupidamisega

Vastaja: Eda Põldma
linnamajanduse osakond
haljastus- ja puhastusteenistus
juhataja
[email protected]
Vastatud: 04.04.2017