Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

TÜ VKA metallitöö eriala üliõpilaste õppetööde näitus „Üits ravvatükk miu pihun“ Tartu Ülikooli muuseumis

Tartu Ülikooli muuseumi pressiteade

vaade näitusele

15 апреля / TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku metallitöö eriala üliõpilased avasid oma töödest ajutise näituse „Üits ravvatükk miu pihun“ Tartu Ülikooli muuseumis.

„Üits ravvatükk miu pihun“ tähendab mulgi keeles metallitükki mu pihus. See väljendab meie tööde valmimise esimesi samme – kõigepealt on mõte, idee, eesmärk, materjal ning seejärel tuleb läbi mõelda eseme kujundus ja selle valmistamiseks leida sobivad tehnoloogiad. Nii ongi meie näitusel eksponeeritud üliõpilaste valmistatud erinevad taiesed (ehted, sepised, tarbeesemed) erinevates tehnoloogiates ja materjalides. Kasutatud on mitmeid erinevaid põnevate nimedega tehnoloogiaid – näiteks valu, viilimine, taondamine, väänamine, kiviistutus, filigraan, mokumegane, galvanoplastika, emailimine ja punumine. Materjalidest hõbedat, vaske, messingut, terast, luud, puitu jm.

Näitus on installeeritud ülikooli muuseumi ajaloolist lifti ümbritseva võre külge nii, et seda saab vaadata liikudes treppi mööda üles või alla külastades uhkes toomikirikus asuva muuseumi erinevatel korrustel asuvaid püsiekspositsiooni ja teisi näituseid.

Rahvusliku metallitöö erialal läbivad kõik üliõpilased ehtevalmistamise, sepatöö ja vormitöö algkursused ning hiljem spetsialiseerutakse kitsamalt ehte- või sepatööle. Näitusel olevate tööde autorid on rahvusliku metallitöö eriala praegused ja endised üliõpilased.

Näitusel olevaid õppetöid on juhendanud: Adolfas Šaulys, Andres Ansper, Anni Kagovere, Egge Edussaar-Harak, Eilve Manglus, Indrek Ikkonen, Janis Niemans, Joel Renno, Joonas Kiri, Karl Erik Hiiemaa, Kirsti Tuum, Kristjan Sisa, Margit Keeman, Mart Reino, Merilin Pedastsaar, Mikk Freiberg, Monika Hint, Tõnu Arrak, Tõnis Luik, Väino Niitvägi jpt.

Rahvusliku metallitöö eriala on Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava osa. Vastuvõtt nii statsionaar- kui sessioonõppesse toimub igal paaritul aastal, kas sel, 2019. aasta suvel.

Näitusele sissepääs muuseumipiletiga. Väljapanek jääb Tartu Ülikooli muuseumi fuajees avatuks 9. juunini.

Lisateave:
Rahvusliku metallitöö eriala programmijuht
Eilve Manglus
Tel +372 50 800 25
E-post: [email protected]

Rahvusliku käsitöö osakonna projektijuht
Lembe Lahtmaa
Tel +372 53 098 857
E-post: [email protected]

Последнее изменение 15.04.2019