Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Tarkade Linnade Klubis arutati omavalitsuste ühiseid proovikive

Tartu Linnavalitsuse pressiteade

29 мая / Tartus kogenusid 22. mail viie Eesti omavalitsuse esindajad kolmandal tarkade linnade võrgustiku kohtumisel, kus Tartu kui targa linna näitel arutleti energiamajanduse ja säästva arengu võimaluste, aga ka väljakutsete teemal.

 

Balti Uuringute Instituudi ja Tartu linna suurprojekti SmartEnCity partneri Tartu Regiooni Energiaagentuuri poolt korraldatud kolmandal kohtumisel Tartu loodusmajas osalesid Valga, Elva, Tapa, Jõhvi, Türi ja Tartu linn ning Tallinna Energiaagentuur.

 

Kohtumise avakõnes sõnas Tartu abilinnapea Raimond Tamm, et paljudes Eesti linnades on sarnased probleemid nii energiateemades, transpordis, elanike kaasamisel, andmete kogumisel kui muudes valdkondades. Ta toonitas, et Targa Linna Klubi on võimalus luua kooskäimise koht, kus saab vabas õhkkonnas arutada omavalitsusi puudutavaid teemasid, eelkõige seoses säästva ning nutika arengu ja kvaliteetse elukeskkonna rajamisega elanikele.

 

Tartu Regiooni Energiaagentuuri projektijuht Antti Roose rääkis klubilistele, et Tartu CO2 heitest moodustavad 46% ärihooned ja 35% elamusektor, mis teeb elamusektori energiatõhususe parandamise Tartus eriti oluliseks. Ühelt poolt aitab sellele kaasa ka Tartu targa linna projekt SmartEnCity,  mille pilootala elanike küsitlusele tuginedes on oma maja terviklik renoveerimine samuti äärmiselt oluline, eeskätt küll kodukulude kokkuhoiuks, kuid ka piirkonna ja elukeskkonna meeldivamaks muutmise nimel.

 

Tartu linnavalitsuse projektijuht Jaanus Tamm tõdes kohtumisel, et kuigi Tartu panustab hetkel oluliselt oma targa linna tegevuste arendamisse, ei ole need miski, millest ainult Tartu kasu saab. Näiteks SmartEnCity smartovka mudel või Telia arendatud linnaplatvorm on hiljem saadaval rakendamiseks ka teistele kohalikele omavalitsustele.

 

Nii Tartu kui ka Tallinn on koostamas pikaajalist integreeritud energiakava, mis annavad suunised ja esitavad tegevusplaani säästlike ning nutikate lahenduste rakendamiseks ning mis loodetavasti inspireerivad ka teisi omavalitsusi, kes selles suunas töötavad. Tallinna Energiaagentuuri juhataja Pille Arjakase sõnul valmistab erinvalt Tartust Tallinn praegu ette SECAP arengukava koguni aastani 2050.

 

Klubiliste ühisest arutelus järeldus, et näiteks kogu Kagu-Eesti saaks koostöös Tartuga areneda ühise piirkonnana. Täpsemalt avaldati lootust, et kuna Elva on Tartu külje all ja peab Tartut mitmes mõttes eeskujuks, laieneb Tartu peagi avatav rattaringlus kunagi ka Elvani.

 

Päeva lõpus toimus ka Targa Tartu pilootala tuur, kus ligi 40 huvilisele tutvustati mitmeid Tartu nutikaid lahendusi nagu peagi avatav jalgrattaringlus, kiirlaadijad, “smartovkad” jpm. Järgmine Klubiliste kohtumine on planeeritud sügisesse ja oodatud on liituma ka teised huvitatud Eesti omavalitsused.

 

Lisainfo:

Andra Somelar

Balti Uuringute Instituut

5802 5507

[email protected]

 

Linnade Klubi III kohtumine 22.05.19_.jpg

 

 

Последнее изменение 29.05.2019