Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Tartu sai kahe puumaalingu võrra rikkamaks

Tartu Linnavalitsuse pressiteade

Tiigi tänava maalingud Фото: Silver Siilak

14 августа / SmartEnCity projekti kaks viimast seinamaalingut, mis mõlemad kujutavad puid, valmisid augusti alguses. Projekti raames on Tartusse seni loodud seitse avalikku kunstiteost.

Mõlemad puumaalingud asuvad Tiigi tänaval, neist esimese (Tiigi 23) autor on tuntud kunstnik ja lasteraamatute illustraator Marja-Liisa Plats. Sarnaselt kõrvalmaja fassaadil oleva seinamaaliga „Kolm neidu“ sai ka Tiigi 23 kunstiteos inspiratsiooni endistelt Pallase kunstnikelt, seekord tuntud Eesti abstraktsionisti Ado Vabbe 1924. aastal maalitud akvarellist „Tänavastseen. Pariis“.

„Ma ei tahtnud, et maja otsaseina pilt hakkaks tänavat domineerima, vaid et see sulanduks linnapilti ja väga paljude erinevate inimeste argiellu ilma vastupanuta,“ põhjendab Plats oma valikut. Originaalteosel kujutatud puudealleest inspiratsiooni saanud puu on kunstniku sõnul killuke Pariisi Tartu südames. „Kes seda puud näeb, võib korraks mõelda, et on ise Ado Vabbe 1924. aasta Pariisis,“ soovib Plats. „Vabbe puu“ nime kandva teose maalis Tiigi 23 maja otsaseinale Tartu kunstnik ja SmartEnCity projekti kuraator Evelin Zolotko.

Teine puumaaling (Tiigi 8) erineb esimesest tunduvalt ja kannab nime „Betula pendula“, mis on ladina keelne nimetus arukasele. Teose autori, Tartu kunstniku ja kunstnikerühmituse Piiritus liikme Edgar Tedresaare sõnul soovis ta teose majanurgale paigutamisega murda kandilist vormi.

„Kasepuu on maalitud perspektiivist, mis sarnaneb metsas liikudes puid alt-üles vaatlemise kogemusele,“ räägib Tedresaar, kelle sõnul on nii majaliste kui möödakäijate tagasiside teosele olnud uskumatult positiivne. „Tuleb välja, et loodusmustrid on kõige universaalsem visuaalne keel, mis kõnetab igast vanuserühmast, rahvusest ja erineva haridustasemega inimesi,“ lausub kunstnik, kes üheskoos Piiritus meeskonnaga kandis maali Tiigi 8 maja otsa- ja esiseinale.

Iga SmartEnCity projektiga liitunud korteriühistu saab maja või selle vahetut ümbrust kaunistama kunstiteose, kokku rekonstrueeritakse projekti toel 17 maja.

SmartEnCity projekti elluviimisel tekib Tartu kesklinna tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa, kus nõukogudeaegsed kortermajad renoveeritakse liginullenergiahooneteks. Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises, korteritesse paigaldatakse targa kodu lahendused.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020. Projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab 2021. aasta juulini.

Kontakt:  Andra Somelar, SmartEnCity kunstikoordinaator, [email protected], +372 5802 5507

Lilian Lukka

avalike suhete osakond
kommunikatsioonijuht

Tel: 736 1212
Mob: 516 4592

Последнее изменение 14.08.2019