Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Linn kutsub tartlasi lipupäeval sinimustvalgeid heiskama

Tartu Linnavalitsuse pressiteade

4 июня / Linn kutsub 4. juunil, Eesti lipu sünnipäeval kõiki tartlasi üles kodudes lippe heiskama. 

Sinimustvalge trikoloor saab tänavu 136 aastat vanaks. Tartu on Eesti lipu sünnikodu, sest just siin mõeldi välja ja õmmeldi Eesti Üliõpilaste Seltsile (EÜS) päris oma lipp, mis asub täna Eesti Rahva Muuseumis. 

Lipu sünnipäeva tähistatakse 4. juunil, mil Eesti lipu emalippu õnnistati Otepääl 1884. aastal. Sama aasta 3. juunil asusid EÜS-i liikmed Tartust Otepääle teele, et sealses kirikus seltsi lipp õnnistada. Otepääl kasteti Eesti lipp Pühajärve pühasse vette ja sõideti lipuga Tartusse tagasi. 

EÜS-i lipust on saanud lipp kogu riigile ja rahvale. Tartu Tähetornis lehvib sinimustvalge lipp 23. juunist 1988 ööpäev läbi ja seda ei langetata päikeseloojangul ega heisata päikesetõusul.

Ka praegu on Eesti lipp Tartus alati nähtavatel kohtadel. Sinimustvalge lipp lehvib koolide ja ülikoolide hoonetel, põhiseaduslike institutsioonide, ministeeriumide, omavalitsuste ja Tartu allasutuste ustel ja mastides. Tartu kooliõpilaste eestvedamisel käiakse igal aastal Otepääl Eesti lipu radadel ja tähistatakse väärikalt Eesti lipu päeva. Sel aastal toimub kontsert-jumalateenistus Otepää kirikus ja piknik kirikuaias.

Tähtsa sündmuse puhul kutsub Tartu kõiki linlasi üles heiskama Eesti lipp oma kodudel ja olulistel hoonetel.

Последнее изменение 04.06.2020