Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Tartu Kutsehariduskeskuse esimene häkaton sütitas noori ja murdis müüte

Tartu Kutsehariduskeskuse pressiteade

Hackathon Woodways võitjad.

30 сентября / 22.-23. septembril toimus Tartu Kutsehariduskeskuse esimene häkaton, millest võttis osa 10 õppegruppi ja sadakond õpilast.

Korraldajatele teadaolevalt oli see kutsekoolide maastikul esimene kord sellises mahus ja nii tasemel meeskonnaga ideid häkkida. Häkatoni vedas Marek Mühlberg, kes kaasas ettevõtmisse mentorid ja juhendajad ning Tartu Ülikooli sTARTUp lab`i meeskonna. 

 

sTARTUp lab`i tiimi esindaja sõnul on kutseõppurid niisama ettevõtlikud ja hakkamist täis kui muudes õppeastmetes ning tõid välja, et ehkki sellises mahus häkatoni ei ole nad kutsekoolis varem läbi viinud, on Starter äriideede programmis osalejate hulgas pea alati kutsekoolide noori.

Kahe intensiivse päeva jooksul oli mõtteraginat peaaegu et füüsiliselt kuulda: lühikese ajaga said õpilased omal nahal läbi proovida pea kõik ettevõtluse etapid alustades ideede genereerimisest ja meeskonna loomisest kuni prototüübi arendamiseni välja. Teise päeva lõpuks paisati lavalt saali 19 omanäolist ideed ja esitlust, mille seast valis žürii välja 3 kõige silmapaistvamat. Teiste seas panid oma meeskonna kokku ka õpetajad.

Esikoha teenisid äri- ja kaubanduse osakonna ärikorralduse õpilased WoodWays- nimelise äpi eest, mis aitab kaardistada matka- ja telkimiskohtade hetkelist täituvust. „Äpp annab infot, kui palju inimesi parasjagu ühel või teisel loodusobjektil viibib ning juhatab kasutajale kätte privaatsust pakkuvad kohad. Piltlikult öeldes on tegu matkaradade Waze`i ja telkimiskohtade airBnB-ga,“ vahendas ettevõtmist kursusejuhendaja Kairi Nagelmaa.

Teise koha vääriliseks tunnistati iluteeninduse- ja tekstiili osakonna juuksuriõpilased ning projekt Studio Envi –  Eesti esimene jätkusuutlik ilusalong, mis ütleb „ei“ fooliumile ja teistele ühekordsetele töövahenditele. Noori juhendas ettevõtlusõpetaja Mariin Alatsei.

Kolmas koht läks IKT osakonna veebispetsialistidele, kelle mobiilirakendus Join`em aitaks kasutajal olla õigel ajal õiges kohas, teisisõnu: juhatada inimesed populaarsetesse kogunemiskohtadesse ja üritustele.  Tiimi toetasid kursusejuhendaja Ly Otsa ning ettevõtlusõpetaja Tiina Aidnik.

Ürituse moderaator ja pikaaegse kogemusega häkatonide läbiviija oli Marek Mühlberg Nordmill OÜst. Tema sõnul oli sündmus hoogne ja täis energiat. „Ehkki formaat ise on universaalne, oli sihtgrupp ka minu enda jaoks ülihuvitav. Praktiline õpe ja hästi erinevad erialad tähendasid seda, et osalejad tulid lagedale väga unikaalsete ideedega. Õpilasi innustas võimalus kogeda, et praktilised oskused ei tähenda pelgalt võimalust kellegi heaks tööle minna vaid ehitada midagi palju suuremat – iseenda ettevõtet ja tulevikku. On aeg lasta lahti kutsehariduse piiratud käsitlusest ja iganenud arusaamast nagu oleks kutseõpe midagi, mis eduni ei vii,“ võttis ta kahe päeva muljed kokku.

Häkatoni näol oli tegu projekti „Ettevõtlusõppe ümberkujundamine Tartu Kutsehariduskeskuses“ avasündmusega ning samalaadseid üritusi on lähiajal lisandumas veelgi. „Ehkki viiruse tingimustes pidime kahandama osalejate arvu kolmandiku võrra ning liigsete kontaktide vältimiseks ei saanud seekord meeskondi moodustada õppegruppide üleselt, kulges kõik siiski suurepäraselt. Õpilased olid aktiivsed, ideid oli palju ning need suudeti väga piiratud ajaga viimistleda ja tuua kuulajate ette nii, et publikul oli huvitav ja žürii sai vastused oma küsimustele,“ kommenteeris ettevõtmist projekti vedaja Tiina Aidnik.

Projekti "Ettevõtlusõppe ümberkujundamine Tartu KHK-s" tegevusi rahastab Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik meetme „Õppe seostamine tööturu vajadustega“ tegevuse „Ettevõtlikkuse ja ettevõtlusõppe süsteemne arendamine kõigil haridustasemetel“ raames. Järgmine üritus – ettevõtluspäev – toimub Tartu Kutsehariduskeskuses juba 6. oktoobril.
 
Lisainfo:
Tiina Aidnik
õpetaja
[email protected]

Последнее изменение 30.09.2020