Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

29. novembrini saab vaadata Tartu Ülikooli muuseumi aastanäitust „Ideaalide Eesti. Sada aastat otsinguid“

Tartu Ülikooli muuseumi pressiteade

Manuses olev foto on näitusest Фото: Andres Tennus

25 ноября / Rahvusülikooli 100. aastapäevale pühendatud Tartu Ülikooli muuseumi näitus „Ideaalide Eesti. Sada aastat otsinguid“ on lõppemas. Vaid veel sel nädalal, kuni 29. novembrini on viimane võimalus näitust külastada.

Tartu Ülikooli muuseumi aastanäitusel vaadeldakse 1920. aastatest saati toimunud sündmusi, mis on mõjutanud Eesti riiki ja meie rahvusülikooli. Näitusel tõstetakse rahvusülikooli kaudu esile meie rahvusliku mõtte arengulugu ja selle ideaalid Eesti vastuoluliste ning murranguliste sündmuste kontekstis, vaadeldes muu hulgas ka ebaõnnestumisi ja pettumusi.

Rahvusülikooli asutamisega kaasnenud mõju Eesti riigi ja ühiskonna käekäigule on olnud ja on ka tänapäeval palju suurem ja sügavam, kui esmapilgul näib. Eesti riigi ja ühiskonna areng on viimase sajandi jooksul olnud alati võrdelises seoses meie rahvusülikooli käekäiguga. Keeruline ja vastuolusid täis sajand suunas ja sundis oma katkestuste ja uute algustega eesti ülikooli ühtejärge uute ideaalide otsingule. Paljud neist polnud määratud kunagi täituma, kuid ometi on neil ideaalidel tajutav mõju ka tänapäeval.

Iga kümnendi peateema – olgu see näiteks naisküsimus, vaba mõte, sallivus, ühiskondlik ootus ülikoolile või massiülikool – on näitusel avatud konkreetsete nähtuste, sündmuste või isikute kaudu. Sündmusi vaadeldakse mitmekesises eri tasandite ja seoste kontekstis, sealhulgas vastandumise ja vastuolude kaudu. Ülikooli ja Eesti seisukohast olulistele ning ehk ka ebamugavatele küsimustele otsitakse vastuseid intrigeerivate teemapüstituste kaudu, mille eesmärk on algatada diskussiooni ja kutsuda kaasa mõtlema.

Näituse kuraatorid on Mairo Rääsk ja Mariliis Hämäläinen ning kunstnik Evelin Urm. Näitus kuulus juubeliaastate „Rahvusülikool 100“ ja „Eesti Vabariik 100“ kavva. Näitust saab vaadata veel sel nädalal muuseumi lahtiolekuaegadel K–P kella 11–17. Tartu Ülikooli töötajatele ja üliõpilastele on sissepääs tasuta. Muuseumis tuleb kanda maski. Muuseum teeb omalt poolt kõik külastajate turvalisuse tagamiseks.

Lisateave: www.muuseum.ut.ee

Последнее изменение 25.11.2020