Размер текста

Междустрочие

Контрастность

Placeholder Placeholder
Background image
Для слабовидящих

Новости

Unikaallooming ja masstoodang kohtuvad näitusel „Made in Saaremaa“

Eesti Rahva Muuseumi pressiteade

„Made in Saaremaa“

22 января / Eesti Rahva Muuseumis on alates 21. jaanuarist avatud Erika ja Tambet Pedaku viltvaipade näitus „Made in Saaremaa“. Ühes töös kohtuvad nii kunstnike unikaalne looming kui tuntud brändide masstooted.

Teadlikule tarbijale on kvaliteedi kõrval oluline veel keskkonnakaitse, ressursikasutus, töötajate töötingimused jne. Kas üks tootesilt suudab seda kõike edasi anda? Näituse töödes on saanud kokku käsitsi märgvilditud kihnu maalamba vill ja kaunilt disainitud tööstuslik bränditoode – ühelt poolt värvimata maatoonides nüansirikas karusevõitu villane taust, teisalt värviline silepindne perfektse nüüdisaegse tehnoloogilise töötlusega tarbeese. Näitusel esitatud tööd on valminud Saaremaal kasvanud ürgtõugu lammaste villast ning teise ringi tekstiilesemetest, millel on suurelt välja toodud brändi nimi. Olemuslikult sarnane, kuid täiesti erinev unikaalloomingu ja masstoodangu protsess on olnud näituse Made in Saaremaa inspiratsiooniallikas.

 

Näituse produtsent Reet Marki sõnul on väljapanek kutsuv ja kindlasti on tegemist hea ideega ja suurepärase reklaamiga Saaremaale. Reet Mark: „Näitusetöödes põimub meie oma maavillane väga võluvalt ja humoorikalt kultuslike luksuskaupade ja ihaldatava masstoodanguga. Tekib mõtlemapanev ning mitut moodi mõistetav uuslooming, millesse süvenemisel ei teagi kas nutta või naerda.“

Erika Pedak on nii tekstiilikunstnik kui tekstiiliajaloolane. Alustanud loometeed gobeläänide kudumisega, on kunstnik pikka aega töötanud autoritehnikas, kasutades väga erinevaid materjale.  Saaremaale kolimise ajast alates on Erika Pedak edukalt viljelnud märgviltimise tehnikat.

Sisearhitekt Tambet Pedak on projekteerinud koostöös teiste sisearhitektidega või üksi paljusid interjööre nii avalikus ruumis kui eravaldustes. Koos Erika Pedakuga oli neil ühisnäitus Tartus 2001. aastal.

Näitus „Made in Saaremaa“ on avatud kuni 28. veebruarini kolmapäevast pühapäevani kell 10 – 18 ERMis Jakob Hurda saali ees. Külastamine tasuta.

Последнее изменение 22.01.2021