Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image
-21°

Turuhoone saab täna 81-aastaseks

ASi Tartu Turg pressiteade

Tartu turg Foto: AS Tartu Turg

3. jaanuar / Täna pärastlõunal on turu külastajatel võimalus maitsta grillitud juur-ja köögivilju ja osaleda turu parima hapukurgi valimisel.

Tähistatakse turuhoone 81. sünnipäeva ning pisikestele pidulistele tehakse soeng. Emajõe pruulikoja õllekelder kutsub külastajaid turuhoone sünnipäeva puhul erinevaid jooke pimedegusteerima.

Grillitud aedviljad on pühadejärgselt suurepärane vaheldus toidulaual. Samuti on grillitud köögiviljad-puuviljad hea alternatiiv neile, kes liha ei söö.

Tervisele ja figuurile mõeldes toimub turuhoone esitlusköögis selle aasta kolmandal päeval, 3. jaanuaril kell 16 viimane ja viies sündmus sarjast „Mehed köögis”. Sündmustesari on eelneval neljal korral pakkunud huvilistele võimalust olla põnevate roogade valmimise juures, saada kokkamis- ja maitsestamisnippe ning tehtut degusteerida.

Varasemalt on sündmuste raames küpsetatud Vaikna letist pärit forelli-, lõhe-, koha- ja haugifileed. Kalale pigistati peale sidrunimahla, kuid sidrunisektoreid pruunistati eelnevalt veidi ning maitse sai mahedam ja magusam.

Valmistati Ülle lihaleti lambahakklihast kotlette, grilliti lambasadulat ja -ribi. Suitsusema küpsetuskeskkonna saamiseks oli grillplaadi nurgas fooliumvann koos õlle ja lepalaastudega ning maitset lisati Toominga talu müügiletist pärit lambaliha vürtsiseguga.

Valmistati Leopoldi lihaleti seguhakklihast koduseid grillpihve kanepiseemneleivaga.

Seakarbonaadist tehti steigid ja liha marineeriti sibulamahlaga ja erinevate Geo Maja Gruusia päritolu maitseainetega. Veiselihast valmis rostbiif. 

Sel korral aga valmivad hõrgud road juur-ja köögiviljadest, mis on pärit Moromõisa letist. Neid grillib Eesti Meister Grillimises, Aparaat BBQ Cateringi esiküpsetaja Tarvo Israel. Eesti BBQ eestvedaja Rene Kiis annab samal ajal praktilist nõu aedviljade küpsetamiseks erinevaid meetodeid kasutades.

„Kui lihast on pärast pühi isu juba täis ja otsid toidulauale alternatiive, siis tule täna turule ning saad uusi ideid, kuidas küpsetada köögivilju. Rõõmsat ja tervislikku uut aastat,“ soovib rahvusvaheliste kogemustega BBQ-meister Rene Kiis.

Turuhoone tegevjuhi käe all toimub turu maitsvaima hapukurgi valimine, hinnangu annavad külastajad.

Väärika ea sünnipäeva puhul valmistab turuhoones asuv Urve kohvik uhke tordi, mida pakutakse külastajatele. Killuke turuhoone ajalugu: https://tartuturg.ee/meist/ajalooraamat/ ja video: https://www.facebook.com/tartuturgas/posts/1955877234732404?__tn__=C-R

Pisikestele pidulistele tehakse omapärane soeng, kaunis pats või ilus punutis. Lapsed saavad osaleda ka aaretejahil.

Sündmustesarja korraldab Tartu Turg koostöös Eesti BBQ Assotsiatsiooniga.

Osalemine tasuta.

Facebooki üritus: https://www.facebook.com/events/268978740470544/

Lisaks eelnevale kutsub Emajõe pruulikoja õllekelder külastajaid turuhoone sünnipäeva puhul erinevaid jooke pimedegusteerima! Teenindajale tuleb kõrva sosistada salasõna "sünnipäev" ning huviline saab joogi maitset ja aroomi hinnata tasuta!

Salasõna kehtib ürituse toimumise jooksul.

Emajõe pruulikoja õllekelder pakub võimaluse avastada Eesti väiketootjate käsitööna valmistatud jookide maailm. Pruulikoja peremees Mairo Padari sõnul peavad nii naised kui mehed proovima tumedat kirsiõlut „Esimene pruut“ ja valikus on ka Eesti parimaks suusatajaks nimetatud sprinter Peeter Kümmeli pruulitud õlu. Tema sõnul on käsitööõllepruulijate arv viimaste aastate jooksul kiirelt kasvanud, Emajõe pruulikoja sortiment on veidi rohkem kui aastaga kasvanud pea viis korda.

Lisainfo: Ivo Tombak, Tartu Turg AS tegevjuht, tel 5695 9120, ivo.tombak@tartuturg.ee

Lisainfo: Mairo Padar, Emajõe pruulikoja õllekeldri peremees, tel 518 6872, emajoepruulikoda@gmail.com

Viimati muudetud 03.01.2019