Teksti suurus

Reavahe

Kontrastsus

Placeholder Placeholder
Background image

Tartu koolide toitlustajad avavad söögisaalide uksed kõigile huvilistele

Koolitoir Foto: Mana Kaasik

/ Tartu linna koolide toitlustajad OÜ Aniri ning Baltic Restaurants Estonia AS avavad Tartu linna koolide söögisaalide uksed kõigile huvilistele 6.-10. oktoobrini 2025.

Juba kuuendat aastat on lapsevanemad ja teised huvilised oodatud lõunale koolisööklatesse, et näidata kaasaegse koolitoidu kvaliteeti ja mitmekesisust ning kummutada koolitoiduga seotud müüte.

Avatud koolisööklate nädal toimub 6.-10. oktoobrini 70 koolis üle Eesti, Tartus osaleb 15 kooli. Külastaja saab portsjoni kätte koolilõuna raha eest, mis varieerub kooliti, aga jääb enamasti alla kahe euro.

Tartust osalevad järgmised koolid (söögiajad on koolide kodulehtedel):
Tartu Annelinna Gümnaasium, Tartu Descartes´i Kool, Tartu Forseliuse Kool, Tartu Hansa Kool, Tartu Herbert Masingu Kool, Tartu Jaan Poska Gümnaasium, Tartu Karlova Kool, Tartu Kesklinna Kool, Tartu Kivilinna Kool, Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasium, Tartu Mart Reiniku Kool, Tartu Raatuse Kool, Tartu Tamme Kool, Tartu Variku Kool, Tartu Veeriku Kool.

Baltic Restaurants Estonia (BRE) müügi- ja turundusjuht Tiiu Endriksoni sõnul on avatud koolisööklate nädal traditsioon, mis aitab murda vananenud arusaamu koolitoidust. "Möödunud aastal külastas meie koolisööklaid rekordarv inimesi – üle 4000 külastuse. See näitab, et huvi koolitoidu vastu on suur ja inimesed tahavad oma silmaga näha, mida tänapäeval koolides pakutakse," rääkis Endrikson.

Endriksoni sõnul pärineb lapsevanemate suhtumine ja arvamus koolitoidust tihti nende enda paarikümne aasta tagustel mälestustel. Avatud uste abil on aga kõigil huvilistel võimalus tulla ja näha kaasaegset koolisööklat ning maitsta toitu, mida igapäevaselt õpilastele pakutakse.

Eelmisel õppeaastal läbi viidud koolitoidu rahulolu-uuringust selgus, et kuigi õpilaste lemmiktoiduks on endiselt makaronid, on nende toitumiseelistused mitmekülgsemad, kui arvavad nende vanemad. Tulemused näitasid, et ligi 60% õpilastest peab koolitoitude mitmekesisust heaks või väga heaks, samas kui lapsevanematest jagab sama arvamust vaid 39%. Tähelepanuväärne on, et 73% koolipersonalist, kes igapäevaselt koolitoitu sööb, peab seda heaks või väga heaks.

"Need numbrid kinnitavad, et avatud koolisööklate nädal on vajalik – lapsevanematel on vaja oma silmaga näha, mida tänapäeval koolides pakutakse ja et nende lapsed on tegelikult toiduga rahul," märkis Endrikson.

Möödunud aastal külastati Tartus kõige enam Tartu Veeriku Kooli Daily koolisööklat. Tartu piirkonna teenindusjuht Liis Mändma-Mettis ootab sel aastal veelgi suuremat huvi: “Meie eesmärk on näidata, et kaasaegne koolitoit on tervislik, mitmekesine ja maitsev. Eriti paistab Tartu koolitoidus silma värskete salatite valik.

 

Koolitoiduga seotud müüdid. mis on tegelikkus?

Tiiu Endrikson lükkab ümber ka mõned enam levinud müüdid koolitoidust:

Müüt 1: Koolitoit ei ole mitmekülgne

"Meie viimase heaolu-uuringu kohaselt, millele vastas ligi 12 000 last, hindab koolitoitude mitmekesisust heaks või väga heaks ligi 60% õpilastest. Samas vaid 39% lapsevanematest hindas, et nende laps peab koolitoidu valikuvõimalusi heaks – erinevus on lausa 21 protsendipunkti," selgitas Endrikson. "See on väga kõnekas näide, et koolitoiduga käivad endiselt kaasas erinevad müüdid ja lapsevanemad tegelikult ei teagi, et nende laps on toiduga rahul."

Müüt 2: Koolitoitu tehakse odavast toorainest

Tegelikkuses on nõudmised koolitoidu toorainele väga kõrged ning mahetooraine kasutamise osakaal kasvab igal aastal. Endrikson tõi välja, et juba möödunud sügisest kasutatakse näiteks kõigis Daily sööklates ainult vabapidamisel kanade mune ning juba aastaid eelistatakse võimalikult kohalikku toorainet.

Müüt 3: Koolipuhvetid müüvad ebatervislikku toitu

Koolipuhvetite menüü on viimase 15 aastaga väga palju muutunud. “Daily koolipuhvetites limonaade ei müüda ning need on asendatud mahlade ja erinevate kuumade jookidega. Samuti ei müüda Daily koolipuhvetites saiakesi, vaid pakutakse samas koolisööklas värskelt valmistatud võileibu ja smuutisid," selgitas Endrikson.

Müüt 4: Avatud nädalaks valmistatakse erimenüü

Endrikson kinnitab, et see ei ole kindlasti nii. Menüü kokkupanemine toimub eraldi tootearendusosakonnas ning avatud koolisööklate nädalal pakutav toit on täpselt see, mida saavad ka õpilased igapäevaselt.

Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 81koolis ja 60 koolipuhvetis üle Eesti.

Lisainfo:
Tiiu Endrikson
Müügi- ja turundusjuht
Baltic Restaurants Estonia AS [email protected]
+372 553 9016

Viimati muudetud 02.10.2025